Van Logan tot Duster: De geschiedenis achter het merk Dacia

Body

Dacia, opgericht in 1966 in Roemenië met één duidelijk doel voor ogen: moderne, betrouwbare en betaalbare auto’s maken voor de inwoners van Roemenië. Vasthoudend aan deze doelstelling heeft het automerk een rijke geschiedenis en zich door de jaren heen ontwikkeld en voortdurend aangepast aan de behoeften van de klant. Waar het automerk nu actief is in 44 landen en meer dan 8 miljoen klanten heeft is Dacia het derde grootste automerk in de particuliere markt in Europa. In deze blog lees je meer over de geschiedenis achter Dacia.

Dacia - roemenie

De oprichting

Dacia is opgericht in Pitesti, een historische stad gelegen in het zuiden van Roemenië. Na het moderniseren van waar eerst een vrachtwagenfabriek stond rolde in 1968 de eerste personenwagen van het type Dacia 1100 van de band.

Al in de eerste fase werd het merk ondersteund door de specialisten van de Franse Renault-fabriek.

Dacia Logan

De overname door Renault

In 1999 werd Dacia volledig overgenomen door Renault. Dit bracht een strategische verschuiving teweeg. Het automerk ging zich namelijk meer focussen op kwaliteit en voldeed aan alle eisen van de moderne tijd. Zo begon in 2004 de productie van de Logan. De auto die een boost gaf aan het merk Dacia. De moderne robuuste gezinssedan was een revolutionaire ontwikkeling binnen de auto-industrie en werd razend populair. Ook in West-Europa, waar de Logan in 2005 haar intrede maakte.

Dacia extreme

De toekomst

Na de Logan volgden nog vele succesvolle lanceringen. Zo werd in 2008 de Sandero op de markt gebracht en volgde in 2010 Dacia Duster, op dit moment de meest betaalbare SUV op de markt. Daarop volgde in 2021 de Dacia Spring, die elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar maakt.

In 2022 werd de laatste aanwinst voor de Dacia familie gelanceerd, de Dacia Jogger. Een auto die de veelzijdigheid van een stationwagon combineert met het comfort van een SUV, met zitplaatsen tot 7 passagiers. Tot op de dag van vandaag blijft Dacia streven naar haar doelstelling en trouw aan haar principes.