e10 brandstof

E10 brandstof: wat je moet weten

Body

Sinds dinsdag 1 oktober zijn alle tankstations in Nederland verplicht om de nieuwe brandstof E10 aan te bieden. Maar wat is deze brandstof precies en wat betekent dit voor jouw auto?

Het verschil tussen de brandstof die wij allemaal kennen en de nieuwe E10 brandstof zit hem in de samenstelling. E10 bestaat namelijk uit 90% fossiele brandstof en maximaal 10% bio-ethanol; een alcohol gemaakt van fermentatie uit suiker, tarwe of maïs. Dit mengsel van fossiele brandstof met bio-ethanol zorgt ervoor dat er bij de ontbranding van de brandstof tot 2% minder CO2 vrij komt. Dit om luchtvervuiling te verminderen.

Omdat ethanol agressiever is voor metalen en kunststoffen dan benzine kunnen motoronderdelen aangetast worden. Echter geeft E10 voor zo’n 90% van alle auto’s in Nederland geen probleem. De overige 10% die wel problemen kan krijgen van deze nieuwe brandstof zijn met name klassiekers en oudere voertuigen. Bij veel nieuwe modellen die een registratiedatum hebben na 12 oktober 2018 bevindt zicht bij de vulopening een sticker die aangeeft of de auto wel of niet geschikt is voor E10. Oudere auto’s kunnen eenvoudig gecontroleerd worden op E10check. Hier weet je binnen enkele seconden of jouw auto wel of niet geschikt is voor deze brandstof.

Heb je vragen over E10 en wat dit betekent voor jouw auto? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.