De nieuwe Dacia Duster: dé authentieke SUV

Body

Shockingly affordable... De Duster, die sinds 2010 wordt geleverd voor de prijs van een stadsauto, heeft het SUV-segment op zijn grondvesten doen schudden. Een ware revolutie door Dacia! Met meer dan 1,9 miljoen verkochte exemplaren is de Duster sinds 2019 de nummer 1 in zijn segment op de Europese SUV-markt. In navolging van eerdere generaties richt de nieuwe Duster zich zowel op klanten die op zoek zijn naar een comfortabele, aantrekkelijk vormgegeven SUV als op klanten die een robuuste, veelzijdige 4x4 willen.

Dacia Duster

Een ware SUV

De nieuwe Duster blijft trouw aan zijn erfgoed en is nog steeds een familie-SUV met een pioniersgeest. Het is de metgezel voor alledaags gebruik en voor avonturen in de wijde omtrek. Er zijn tal van designwijzigingen en technische updates doorgevoerd. Zijn tijdloze design is geëvolueerd, vooral wat betreft de lichtunits en grille. Deze wijzigingen geven de auto een nog sterkere persoonlijkheid. Ook is de CO2-emissie verlaagd. 

De nieuwe Dacia Duster is beschikbaar met vier verschillende motorvarianten, namelijk:

  • Bi-fuel 100 (benzine-LPG) (2WD) met handgeschakelde zesversnellingsbak
  • TCe 130 benzine (2WD) met handgeschakelde zesversnellingsbak
  • TCe 150 benzine (4WD) met handgeschakelde zesversnellingsbak
  • TCe 150 benzine (2WD) met automatische EDC-transmissie
Dacia Duster

Een nieuwe voorzijde

De nieuwe Duster neemt de stijlkenmerken over van de nieuwe visuele Dacia-identiteit, die voor het eerst te zien was op de nieuwe Sandero, Sandero Stepway en Logan. De nieuwe lichtunits omvatten Y-vormige dagrijverlichting die tevens als inspiratie diende voor de 3D-reliëfs op de nieuwe, verchroomde grille. Deze meer eigentijdse voorkant versterkt de persoonlijkheid van de nieuwe Duster.

De ‘always-on’ verlichting aan de voorzijde (type ECOLED) en achterzijde belichaamt de nieuwe Dacia lichtsignatuur. De Duster is als eerste Dacia uitgerust met LED-richtingaanwijzers aan de voorzijde. Deze technologie wordt ook gebruikt voor de dimlichten (standaard met automatische inschakeling van het grootlicht) en nummerplaatverlichting. Behalve een lager stroomverbruik bieden de LED’s een betere verlichting, zowel overdag als ‘s nachts, voor meer zich in de duisternis en een betere zitbaarheid voor medeweggebruikers.

Dacia Duster

Meer comfort

De nieuwe Duster verbetert het comfort van zijn inzittenden. Zijn meer uitnodigende passagierscompartiment is uitgerust met nieuwe bekleding, nieuwe hoofdsteunen en een hoge middenconsole met een brede opklapbare armsteun. Het model biedt ook keuze uit twee multimediasystemen met een nieuwe 8-inch touchscreen.

Ongeacht het uitrustingsniveau omvat de standaarduitrusting een digitaal informatiescherm van de boordcomputer en een snelheidsbegrenzer met verlichte bedieningselementen op het stuurwiel. Afhankelijk van de uitvoering is de nieuwe Duster ook uitgerust met climate control met digitale displays, cruise control met verlichte bedieningselementen op het stuurwiel, verwarmbare voorstoelen en de handsfree-card.

Dacia Duster

Uitgebreide 4x4 Monitor

De 4x4-versies met het multimediasysteem Media Display of Media Nav beschikken ook over een 4x4 Monitor die allerlei informatie op het centrale display toont:

  • Laterale hellingshoekmeter: toont de hoek tussen de linker- en rechterzijde van het voertuig, wat nuttig is bij het rijden op een oneffen ondergrond.
  • Hellingshoek: deze maakt gebruik van de gegevens van de Hill Start Assist en de Adaptive Hill Descent Control om de bestuurder op de hoogte te houden tijdens steile afdalingen en beklimmingen.
  • Kompas: nu ook beschikbaar als het voertuig stilstaat en helpt bij het navigeren met behulp van het magnetische noorden en zuiden.
  • Hoogtemeter: de hoogte wordt weergegeven op een deel van het display en het stijg/daal-logboek op het andere deel.

Na een rit in het terrein of in de bergen geeft de 4x4 Monitor een samenvattend logboek van de rit weer.